November 27, 2020

Franța: Mii de oameni au protestat în mai multe orașe împotriva interzicerii slujbelor în biserici

Mii de francezi au protestat la sfârșitul săptămânii trecute în mai multe orașe din Franța împotriva interzicerii slujbelor în biserici, în urma măsurilor de lockdown introduse de autorități, informează AbcNews.

Aceștia au ieșit în strada bisericilor din mai multe orașe, cerând să se permită serviciul religios și purtau pancarte pe care scria „Lăsați-ne să ne rugăm”.

Proteste au avut loc în mai multe orașe ale Franței, precum Paris, Bordeaux, Lyon, Nantes sau Versailles, credincioșii intonând imne creștine și spunând rugăciuni. La Nantes, oamenii chiar s-au și spovedit în aer liber, cu genunchii pe caldarâm.

După protestul de vineri din fața bisericii Saint-Sulpice din Paris, poliția a anunțat că nu va mai permite alte proteste, deoarece „nu au respectat regulile de distanțare socială și au violat un ordin care interzice rugăciunile în stradă”, după cum relatează AbcNews.

În mod ciudat, vicarul Arhidiecezei de Paris, Benoist de Sinety, a numit protestele „nefolositoare”, menționând totuși că Liturghia este „o necesitate vitală”, menționând că imposibilitatea de a merge la slujbă este „un fel de suferință”.

Sâmbătă, Consiliul de Stat – cea mai înaltă curte administrativă a Franței – a respins un apel formulat de grupări catolice împotriva interzicerii slujbelor. Ei spun că riscul de contractare al coronavirusului este mai mare în supermarketuri, decât în biserici unde există distanțare socială.